Bijtanken in de lucht

Vliegbasis Eindhoven was tussen 31 maart en 12 april voor de zesde keer gastheer voor de European Air Refuelling Training (EART). Met deze multinationale oefening wordt samen gewerkt op het gebied van bijtanken in de lucht. Ik ging er heen om voor Hangar Flying een reportage te maken. Voor de gelegenheid vloog ik mee met een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht. In de marge luisterde ik ook aandachtig naar de voorbeschouwing op de oprichting van de MRTT-eenheid waarin ook België heeft geïnvesteerd.

Met de groep fotografen op weg naar het smalle trapje… Hoe dichter bij het trapje, hoe zenuwachtiger de groep wordt. De mannen met ervaring weten het al: hoe verder je naar achter kan zitten in het tankvliegtuig, hoe beter het zicht op de jachtvliegtuigen die langszij komen. Ik kon ongeveer halverwege plaatsnemen. Niet de beste plaats, maar goed genoeg om mijn ‘ding’ te kunnen doen.
Begrijpelijk zat er bij middenblok niemand… we kwamen allemaal om de actie buiten te zien.
KDC-10 (T-264) was onze taxi van de dag. Hier gefotografeerd op de opendagen van de Koninklijke Luchtmacht op Vliegbasis Volkel. Opmerkelijk, eind dit jaar wordt deze dame – die in 1978 voor de eerste maal vloog – uit dienst genomen.

Het volledige artikel EART 2019: Toekomstige tankvliegtuigen ontdekken in Eindhoven werd gepubliceerd op Hangar Flying op 15 juni 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *